Skip to main content

News

DSC_7490

Lenzie station improvements welcomed

Works to revamp the public realm in Lenzie have seen a range of improvements introduced to the area, increasing the accessibility to many local facilities.

This investment in Lenzie is the culmination of a long-term project involving residents, retailers, shoppers, commuters and groups – which balanced a range of needs and requirements.

Funding for the new look was secured through planning gain from housebuilders involved in the Woodilee development, with support from Strathclyde Partnership for Transport (SPT) and Abellio ScotRail. In addition, funding from Transport Scotland, through the Sustrans Places for Everyone programme, has enabled improvements for people walking and cycling.

Proposals to improve the public space around the railway station and adjacent shops were developed following extensive engagement undertaken by the Council and Sustrans Scotland’s Street Design team.

SPT Vice Chair Alan Moir said:

“SPT is delighted to support the Lenzie Station Improvement Project and pleased that it’s now beginning to take shape after a comprehensive public consultation and design process in 2016-18. The works have delivered a much-improved transport hub and public space, making it more appealing to everyone in the area.”

Amongst the improvements in the car park and Lenzie Cross area are:

  • Upgraded traffic lights – including dedicated cycle phase
  • Improved pedestrian crossings
  • Footpath improvements with high-quality materials (including Caithness slabs)
  • Upgraded lighting
  • Enhanced street furniture and landscaping – including flower beds and seating
  • Improved cycle facilities
  • New noticeboards for Lenzie Community Council and Friends of Lenzie Moss.

The project also includes improved short-term parking bays to improve access to local shops and businesses.

Vice Convener of Place, Neighbourhood & Corporate Assets, Councillor Susan Murray, said:

“I am delighted to officially welcome the public realm improvements in Lenzie, which are aimed at improving accessibility to local facilities and improving the area.

“This investment in Lenzie is the culmination of a long-term project involving residents, retailers, shoppers, commuters and groups – which balanced a range of needs and requirements.

“A huge thank-you to everyone for their patience while works were carried out and I hope as many people as possible can have a look for themselves soon.”

Convenor Tony Miles added:

“Lenzie Community Council is very grateful to Sustrans Scotland and East Dunbartonshire Council for the improvement works at the station in Lenzie.

“We are very happy with the finished works, which have given the area around the station a fresh new look and the community a village centre to be proud of, which will be of great benefit. Many thanks to everyone involved in the planning and execution of the project, including SPT and Abellio ScotRail.”